Roth Alu-LaserPlus® rørsystem
Til vand- og varmeinstallationerSystemet er baseret på Roths Alu-LaserPlus® rør, Røret er et 5 lags rør der forener de bedste egenskaber fra PE-røret med de bedste fra metalrørene.
Systemets fittings er baseret på presteknik (PressCheck®), der giver en sikker og holdbar samling. Fittings’ne er produceret i messing og kunststoffet PPSU. PressCheck® er utæt så længe det ikke er presset.Teknisk beskrivelse
Alu-LaserPlus® røret er et kvalitetsprodukt udviklet til vand- og varmesystemer. Røret er opbygget på følgende måde: Inderst et tykvægget PE-rør, klæber, lasersvejst alukappe, klæber og yderst et beskyttende lag PE. Da inderrøret er tykvægget kan rørene uden hjælp fra alukappen klare de tryk og temperaturer som røret er godkendt til. Produktionen er kvalitetssikret jævnfør ISO 9001 samt overvåget af en række uafhængige prøvningsinstitutter. Et interessant punkt er den såkaldte tidskonstantkurve, som viser hvordan røret opfører sig under funktionslevetiden. Alu-LaserPlus® røret viser kun en minimal faldende værdi også ved langtidstest ved høje temperaturer. Kurven viser ikke nogle knæk eller stærkt faldende værdier. Et Alu-LaserPlus® rør har en sikkerhedsfaktor som strækker sig langt over normalkravet. Kontinuerlige test udføres iht. DIN 16892.
Roth Alu-LaserPlus® røret har flere fordele:
› Lang holdbarhed
› God ældningsbestandighed (langsom nedbrydning af røret)
› På brugsvandsinstallationer er tilladt driftstemperatur 70°C, (kortvarigt 95°C) ved et driftstryk på 10 bar
› Lave tryktab, ingen aflejringer og ingen galvanisk eller kemisk tæring
› Tåler ”byggepladsbehandling”
› Minimal længdeudvidelse
› Formbestandig
› GDV godkendelse nr. 01/00001
Specielt i forhold til brugsvandsinstallationer er Alu-LaserPlus® rør og fittings bestandige overfor:
› Indhold i drikkevand iht. DIN 2000 › Desinfektions- og rengøringsmidler iht. DVGW W 291 og DIN 2000
› Korrosionsbeskyttelsesmidler iht. DIN 1988, del 4
› Almindelige byggematerialer som mørtel, cement og gips
› Flowoptimerende stoffer iht. DIN 8075, tillæg 1
Roth Alu-LaserPlus® rør og PressCheck® fittings skal beskyttes imod olier, fedtstoffer, lækagegasser og opløsningsmidler.
Tekniske data
Regler og forbehold
Roth Alu-LaserPlus® røret er i sig selv et stærkt rør hvis man holder sig inden for driftsområdet 10 bar/70°C. Derudover er der nogle regler og forhold som du skal være opmærksom på og overholde, når du arbejder med Alu-LaserPlus® røret.
Planlægning - et rør til vand og varme
Generelt for systemet
Roth Alu-LaserPlus® rørsystem er udviklet som et komplet system. For vandinstallationer betyder det, at Roth fittings og rør skal anvendes sammen, og ikke må kombineres med andre fabrikater. Roth Alu-LaserPlus® rørsystem skal udføres som synlig vandinstallation.
ed anvendelse til varmeinstallationer kan man frit kombinere med andre systemer, det skal dog sikres at rør og fittings passer sammen dimensionsmæssigt. Systemet kan anvendes til både synlig og skjult installation. Ved tvivlsspørgsmål kontakt Roth.
Ved installation af Alu-LaserPlus® systemet skal kravene i «DS 439 for vandinstallationer» samt «DS 469 for varmeanlæg med vand som varmebærende medium» altid opfyldes.Planlægning af Alu-Laser Plus® vandinstallationer
Alu-LaserPlus® rørets kombinerede egenskaber gør det meget velegnet til anvendelse i vandinstallationer. Røret kan uden videre anvendes til udførelse af en komplet synlig/tilgængelig installation fra
kælder til tag. Da der er tale om et rør der i egenskaber minder om et metalrør er det nødvendigt at træffe foranstaltninger omkring fastgørelse og længdeudvidelse. I skitserne og tabellen til højre er det beskrevet hvilke mål der skal overholdes ved installationen.Værktøjer til Alu-LaserPlus® systemet
Det er vigtigt at presværktøjerne der bruges til systemet, er intakte og løbende bliver kalibreret og serviceret. Skader som følge af defekte og ikke kalibrerede presværktøjer kan vise sig langt senere og vil ikke være omfattet af vores garantier.
Kontakt altid Roth, hvis der opstår tvivl om presværktøjerne.
Fiksering af Alu-LaserPlus® rør
Ved korrekt anvendelse af fikserings- og glidepunkter kan disse punkter fungere som optagelse for længdeudvidelsen på rørene. Ved fikseringspunkter menes fastspænding af røret, så det ikke kan bevæge sig i rørbæren. Ved glidepunkter menes rørbærere hvor rørene kan bevæge sig.
Udlægning af rørene i Z eller U mønster med korrekt mellemstykke, vil under alle omstændigheder, fungere som kompensationselement på rørledningen. Anvendelsen af fikseringspunkter vil være afhængig af ledningsføringen. Ved lige rørledninger skal fikseringspunktet sidde
midt på rørledningen, og øvrige punkter skal være udformet som glidepunkter. Fikseringspunkter bør ikke anbringes direkte op ad fittings formstykker. Ved meget lange, lige rørstræk kan det være nødvendigt at anvende rigtige kompensatorer.
Ved rørstræk over 15 meter bør ophænget være i kraftig udførelse.
Dimensionering af ekspansionsbue for Alu-LaserPlus® rør
Temperaturgrænser
Alu-LaserPlus® rør og fittings kan klare de hårde miljøer på byggepladsen. Når der arbejdes med systemet skal omgivelsestemperaturerne være mellem -20 og +40°C. Roth presmaskiner må ikke anvendes ved omgivelsestemperaturer under 0°C. Systemet kan anvendes til driftstemperaturer ned til -20°C.
Anlæg med Alu-LaserPlus® og pex-rør
Ved anlæg med kombinationen af Alu-LaserPlus® rør og pex-rør er det særlig vigtigt at være opmærksom på pex-rørenes relative store ekspansion, og ekspansionens påvirkning på Alu-LaserPlus® installationen. Ved overgange fra pex til Alu-LaserPlus® skal pex-rørene fikseres så der ikke sker en uhensigtsmæssig hård belastning af Alu-LaserPlus® systemet. Dette gælder ved alle afgreninger, også ved afgreninger til pex-fordelere.
Brandkrav
Når Alu-LaserPlus® systemet anvendes i byggeri med brandkrav skal reglerne fra Dansk Brand- og sikringsteknisk institut følges nøje. I etagebyggeri med beboelse kan brandbeskyttelse som regel undlades på rørdimensioner op til 32 mm, men læs venligst DBI vejledning 31.Anvendes Alu-LaserPlus® systemet til føderør for slangevindere skal rørene isoleres så vandforsyningen ved brand opretholdes i mindst 30 minutter, læs venligst DBI vejledning 15.
Installation
Projektering af Alu-LaserPlus® vandinstallationer
Vandinstallationer skal projekteres og dimensioneres efter Dansk Ingeniørforenings norm for vandinstallationer DS 439.
Installationer kan enten dimensioneres ved fuldstændig beregning eller ved forenklet beregning.
Fuldstændig beregning kræver god indsigt i dimensionering og bør overlades til en ingeniør.
Den forenklede beregning er noget nemmere og må anvendes i beboelses- og kontorbygninger mv. under visse betingelser, jævnfør pkt. 2.4 i normen.
For at lette dimensioneringen har Roth udarbejdet nogle tabeller der gør det let og sikkert at dimensionere et anlæg efter forenklet beregning.
Eksempel på dimensionering:For at kunne dimensionere vores fødeledninger skal vi kende det disponible tryktab der er til rådighed i installationen.
Tryktabet ved anboringsstedet kan som regel oplyses af vandværket. I vores eksempel er det oplyst til at være 350 kPa, stikledningen er 15 m lang, højden imellem forsyningspunktet (1,2 m nede) og farligste punkt (2,5 m oppe) er 3,7 m, armatur i trykgruppe 150, der er badekar på fordelerrøret, længden af fødeledningen er 10 m med en samlet vandstrøm på 0,6 l/s.
Vi kan nu udregne hvad der er tilrådighed for resten af installationen:Tryk i forsyningspunkt 350 kPa Højde til farligste pkt. (m x 10) -37 kPa Disponibelt tryk 313 kPa Tryktab i stik (15 m, 32 mm PEM) -50 kPa Tryktab i koblingsledning -50 kPa Tryktab i armatur (x 0,5) -75 kPa Tryktab til brug i fødeledning 138 kPa Gå ind i tabel 3a under 100 kPa og find den rørdimension hvor længden af fødeledningen er større end eller lig længden på 10 m. I dette tilfælde vælges et 20 mm Alu-LaserPlus® rør.
Cirkulation af varmt brugsvand
Cirkulation af varmt brugsvand
Når vandinstallationen planlægges, skal der tages stilling til, om der skal etableres cirkulation eller ej. Vandnormen foreskriver, at det varme vand når frem til tapstedet uden besværende ventetid, så derfor er det nødvendigt at beregne ventetiden på installationen.
Ventetiden beregnes ved først at måle ledningen fra vandvarmeren til fordelerrøret. Find længden i diagrammet til højre og aflæs ventetiden ud fra den aktuelle rørdimension. Derefter måles ledningen fra fordelerrør til det fjerneste tapsted, og igen aflæses ventetiden i diagrammet.
De to resultater lægges sammen, og den samlede ventetid er fundet. Man bør foretage en energiøkonomisk beregning inden man installerer cirkulation på det varme brugsvand iht. DS 439. Der skal kalkuleres med en vandstrøm på 0,2 l/s.
Når der laves cirkulation skal der monteres en pumpe. Brug en Vortex cirkulationspumpe som bruger meget lidt energi og har en kort indbygningslængde.Isolering af vandinstallationer
Ifølge isoleringsnormen DS 452, skal fødeledninger isoleres i deres fulde udstrækning. Dette gælder både det kolde og det varme vand.
Koblingsledninger skal kun isoleres på den del af strækningen, der ligger uden for det rum, hvor armaturet er placeret. Hvor der er krav til isolering, kan der vælges et MultiPex® rør i rør Plus eller X-Plus,
som har skumisolering, men kontroller altid om isoleringstykkelsen er tilstrækkelig iht. DS 452.
Ventetider i Alu-LaserPlus® rør
Eksempel på isolering af vandinstallation
Definition af isoleringsklasser når omgivelsestemperaturen er over 5°C
Krav til isoleringstykkelser
Tæthedsprøvning/Trykprøvning
Roth PressCheck® fittings er utætte, indtil de er pressede. Dette sikrer, at man opdager evt. ikke pressede fittings, og at man kke forlader en installation, uden at have presset alle PressCheck® samlinger. Inden selve trykprøvningen bør man derfor tæthedsprøve anlægget med et vandtryk på 1,5 bar.Inden ibrugtagning af en vandinstallation udført med Roth AluLaserPlus® systemet, skal installationen altid trykprøves. Prøven skal udføres med vand og prøvetrykket skal være 1,5 gange det beregnede driftstryk og skal vare i 2 timer. Efter at trykket er sat på, kan trykket falde, hvilket er helt normalt. Efter 30 minutter skal trykket være stabiliseret og prøvetrykket sænkes til 0,5 gange driftstrykket. Efter yderligere 10 minutter skal trykket være absolut stabilt. Kontrol af trykket skal foregå under hele trykprøvningen. Man må ikke anvende lækagegasser til trykprøvning og fejlfinding. Vær opmærksom på risikoen ved frysning efterfølgende. Dokumentation på trykprøvningen skal foreligge.
Gennemskylning
Roth Alu-LaserPlus® installationer er mindre forurenede end andre typer installationer, da der ikke anvendes nogle former for skære-, pak- eller flussmidler til samling af rør og fittings. Gennemskylning af installationen skal ske iht. krav i norm for vandinstallationer DS 439.
Planlægning af Alu-LaserPlus® varmeinstallationer
Alu-LaserPlus® rørets kombinerede egenskaber gør det meget velegnet til anvendelse i både synlige og skjulte varmeinstallationer. Da der er tale om et rør, der i egenskaber minder om et metalrør, er det nødvendigt at træffe foranstaltninger omkring fastgørelse og længdeudvidelse. Se venligst forholdsregler under
«Planlægning - et rør til vand og varme.»
Systemet kan anvendes til traditionelt synlig rørføring med kælderledninger og stigestrenge, eller det kan udføres som skjult installation enten som 2-strenget anlæg efter fordelerrørsprincippet, eller
1-strenget, traditionelt anlæg.
Alu-LaserPlus® røret kan leveres som nøgent rør, rør i rør, og rør med isolering. De to typer, rør i rør, og rør med isolering, er velegnede til indstøbning i beton. Tomrøret fungerer også som isolering, men det er ikke muligt at udskifte inderrøret som ved et pex rør i rør.
Det er en god ide at placere fordelerrøret centralt i forhold til radia-torerne så man får de kortest mulige stræk. Er det et meget stort anlæg, eller ønsker man en zoneopdeling, er det muligt at opsætte fordelere flere steder i bygningen. Fra fordeleren og ud til hver enkelt radiator udlægges f.eks. Alu-LaserPlus® rør i rør som giver en vandskadesikker installation, dette er dog ikke noget krav i normen. Når rørene rulles ud, skal de lægges i forløb ved bygningens vægge, med så bløde bøjninger som muligt, og maksimalt med tre skarpe 90° bøjninger på en strækning. I konstruktioner hvor rørene ikke indstøbes, f.eks. under trægulv, er det vigtigt at tomrørene fikseres ved hver retningsændring, da tomrøret ellers vil komme til at virke som en fjeder, ved en eventuel udskiftning af Alu-LaserPlus® røret. For at optage rørets bevægelser som følge af opvarmning og afkøling, er det meget vigtigt at røret udlægges korrekt, se skitsen «Udlægning af Alu-LaserPlus® rør».
Ved fastgørelse af rør i rør skal der enten anvendes rørhager eller rørbøjler. Anvendelse af søm, patentbånd eller lignende vil medføre at rør/tomrøret trykkes fladt. Installationen kan f.eks. afsluttes ved en radiator med en Roth radiator tilslutningsvinkel, eller tee, med tilhørende tilslutningsdåse. Hvis Alu-LaserPlus® røret afsluttes synligt over gulvet, skal det beskyttes imod ultraviolet sollys og mekanisk overlast. Her anvendes Roth roset med dækrør eller Roth radiator tilslutningsvinkel med tilslutningsdåse.Udlægning af Alu-LaserPlus® rør
Der udføres to 90° buk ved henholdvis fordeler og radiator. Bukkene skal overholde en minimum bukkeradius på 5 x rørets udvendige diameter. Den indbyrdes afstand på bukkene skal være minimum 300 mm. På lige rørstrækninger skal du som minimum fastgøre rørene for hver meter.
Projektering af Alu-LaserPlus® varmeinstallationer
Varmeinstallationer skal projekteres og dimensioneres efter Dansk Ingeniørforenings norm for varmeanlæg med vand som varmebærende medie DS 469. Installationer kan enten dimensioneres ved fuldstændig beregning eller ved forenklet beregning. Fuldstændig beregning kræver god
indsigt i dimensionering, og bør overlades til en ingeniør. For at gøre dimensioneringen ved forenklet beregning lettere har Roth udarbejdet skemaerne til højre (for 2-strengede anlæg). Har man rørlængden og varmebehovet for rummet kan man finde den korrekte dimension i skemaet.
Der er lavet 2 skemaer, et for fødeledninger og et for radiatorstik. Husk, det er det udregnede varmetab for rummet der skal bruges og ikke radiator wattene.
Sådan gør du:1. Vælg skema efter ledningstype (føde - eller radiatorstik).
2. Placer ydelsen ”Watt” på den vandrette linie.
3. Gå lodret til den længde der minimum svarer til den aktuelle, og aflæs dimensionen til venstre.
OBS! Det er kun strækningen den ene vej der skal opmåles, returstrækningen er indregnet i skemaerne.
Forudsætninger for udarbejdelsen af skemaerne:
Komponentvalg:
Pumpe: Grundfos UPS 25-40/1,4mVs - 1 m3/h Ventiler: 2-strenget, som TA eller Danfoss Anlæg: 2-strenget efter fordelerrørsprincippet Kedel: Unit med indbygget pumpe Fastsatte tryktab:
Ventiler: 2,5 kPa (maks. 3000 Watt) Kedel: 1,0 kPa (maks. 10000 Watt) Fittings: 0,1 kPa (inkl. fordelerrør) Radiator: 0,5 kPa (maks. 3000 Watt)
Isolering af varmeinstallationer
Alle Alu-LaserPlus® installationer skal isoleres iht. isoleringsnormen DS 452.
Gennemskylning
Roth Alu-LaserPlus® installationer er mindre forurenede end andre typer installationer da der ikke anvendes nogen former for skære-, pak,- eller flussmidler til samling af rør og fittings.Gennemskylning af installationen skal ske i henhold til krav i norm for ”Varmeanlæg med vand som varmebærende medie DS 469”.
Tæthedsprøvning
Roth PressCheck® fittings er utætte indtil de er pressede. Dette sikrer at man opdager evt. ikke pressede fittings og at man ikke forlader en installation, uden at have presset alle PressCheck® samlinger. Inden selve trykprøvningen bør man derfor tæthedsprøve anlægget med et vandtryk på 1,5 bar.Trykprøvning
Inden ibrugtagning af en varmeinstallation udført med Roth Alu-LaserPlus® systemet skal installationen altid trykprøves. Prøven bør udføres med vand og prøvetrykket skal være 1,5 gange det beregnede driftstryk og skal vare i 2 timer. Efter at trykket er sat
på kan trykket falde, hvilket er helt normalt. Kontrol af trykket skal foregå under hele trykprøven. Efter 30 minutter skal trykket være stabiliseret og prøvetrykket sænkes til 0,5 gange driftstrykket. Efter yderligere 10 minutter skal trykket være absolut stabilt.
Man må ikke anvende lækagegasser til trykprøvning og fejlfinding. Vær opmærksom på risikoen ved frysning efterfølgende. Dokumentation på trykprøvningen skal foreligge.
Varmeafgivelse fra Alu-LaserPlus® rør
Vedrørende krav og normer henviser vi til DS 452. Alu-LaserPlus® røret har en god isoleringsevne mod varmeafgivning og kondensering ved installation af både rør i rør og isolerede rør.
Preskoblinger til Alu-LaserPlus®
Preskoblinger til Alu-LaserPlus®
Der hører et komplet program af preskoblinger til Alu-LaserPlus® systemet. Koblingerne er produceret i messing af højeste kvalitet eller af hightech kunststoffet PPSU.
Det giver følgende fordele:
› Korrosionsbestandigt
› Høj tryk- og temperaturbestandighed
› Gode kemiske og termiske egenskaber (hydrolysebestandighed)
› Hygiejnisk egnet overalt
› Mindre vandindhold
› Højeste sikkerhed med diffusionstætte Alu-LaserPlus® rør
› Ingen aflejninger
› Monteringsvenligt
Preskoblingerne samles med røret efter radialpresmetoden, hvor man med Roth presværktøj presser på en udvendig presring af rustfrit stål der herved deformeres og presser røret ind imod en fast støttebøsning forsynet med O-ringe af EPDM. Denne type samling er hurtig, monteringsvenlig og sikrer en tæt og holdbar samling i mange år.
Roth systemkomponenter til brugsvands- og radiatorinstallationer er udviklet med fast støttebøsning på selve fittingskroppen, så Roth
Alu-LaserPlus® røret ganske enkelt bare skal skubbes indover denne.
Presringen i rustfri stål er fastmonteret på fittingen og forsynet med kontrolhuller så det let kan konstateres, når røret er presset korrekt i bund i fittingsene.Preskoblinger i messing
Sortimentet består af et komplet udvalg i dimensionerne 16, 20, 26, 32, 40, 50 og 63 mm med alle de almindelige formstykker med
gevind. I sortimentet findes også fittings specielt til brug i varmeinstallationer.
Egenskaber for armaturlegeringer:
› Materiale: Afzinkningsbestandig messing, kategori A, iht. ISO 6509
› Egenskaber: iht. DIN 50930
› Hårdhed: 80 HB
› Brudstyrke: 280 N/mm²
› Brudforlængelse: 10%
› Strækgrænse Rp 0,2: 120 N/mm²
› GDV godkendelse nr. 03/00047Preskoblinger i PPSU
PPSU er et forholdsvis nyt kunststof som tidligere kun er anvendt i f.eks. rumfartsindustrien. PPSU har en endnu større modstandsdygtighed overfor alle former for korrosion, end messing. Det kan være korrosion der skyldes salte osv. som findes i brugsvand, samt spændings- og udmatningskorrosion.
Sortimentet består af et komplet udvalg i dimensionerne 16, 20, 26, 32, 40 og 50 mm. Her forefindes alle de almindelige formstykker uden gevind.
Egenskaber for armaturlegeringer:
› Materiale: Polyphensylsulfon (PPSU)
› Trækspændinger ved trykforsøg ved 23°C: 99 Mpa
› Længdeudvidelseskoefficient: 5,6 x 10 - 5 m/mK
› Slagstyrke iht. lzod ved 23°C: 694 J/m
Relaterede produkter
Alu-LaserPlus® rør, 3,2 meter, sølvfarvet
Alu-LaserPlus® rør, 3,2 meter lige længde
Alu-LaserPlus® rør, 5 meter lige længde
Alu-LaserPlus® rør i rør
Alu-LaserPlus® rør
Alu-LaserPlus® rør PLUS med 9 mm isolering
Alu-LaserPlus® rør X-PLUS
Alu-LaserPlus® rør i rør
Alu-LaserPlus® rør i rør
Alu-LaserPlus® rør i rør
- Tilbage til Alu-LaserPlus® rør
ROTH Danmark A/S · Tlf. +45 4738 0121 ·E-mail: service@roth-danmark.dk